Wat moet je weten over kettinggeleiders?

Zoals de meeste mensen wel weten zie je veel rijwerken op een bouwplaats van een woning of ander soort gebouw. Bulldozers en graafmachines zijn misschien wel de bekendste rijwerken die er zijn. Deze machines rijden vaak niet op normale wielen, maar op rupslaten. Om goed te functioneren is er een kettinggeleider in het rijwerk. De kettinggeleiders zijn in de machines om de ketting tussen de flenzen van de onderrollen te leiden.

Verschillende soorten

Natuurlijk zijn er verschillende kettinggeleiders. De meest voorkomende zijn in de machineklasse tussen de tien en de vijfendertig ton. Ze zijn zo stevig doordat ze worden gemaakt van hoogwaardig staal.

Waarom zijn kettinggeleiders zo belangrijk?

De kettinggeleiders zorgen ervoor dat de ketting binnen de toleranties van de machine blijft. Doordat ze erbinnen blijven, zal de schade aan de rollen en de ketting worden beperkt. Dit is belangrijk op verschillende terreinen, maar vooral op ongelijke terreinen is het risico dat de ketting uit de rol komt erg groot.

Slijtage aan de kettinggeleiders

Slijtage is enorm slecht, aangezien het kan zorgen voor beschadigingen aan zowel de rollen en de ketting van het rijwerk, maar hoe herken je deze slijtage? Om te beginnen horen de onderzijden van de kettinggeleiders op de hoogte van het hart van de pennen te staan. Als er binnen de kettinggeleider zichtbare slijtage is, dan heeft de kettinggeleider te veel weerstand moeten bieden. Je wilt dit natuurlijk voorkomen, maar als dit te laat is, is het belangrijk dat je ze wel snel hersteld of vervangt. Een goede kettinggeleider zorgt namelijk voor meer draaiuren en dus ook meer duurzaamheid.